צמר מפוצל – Eremostachys laciniata
מעט צמחים נפוצים לאורכה של ישראל, כזה הוא הצמר המפוצל, אותו ניתן לראות מהנגב ועד לחרמון.
זהו צמח רב-שנתי. בחורף הוא מפתח שושנת עלים ובאביב עולה ממנה גבעול זקוף ומאוד צמרי (מכאן שם הצמח). הצמר המכסה את הצמח מקטין את איבוד המים ממנו ומהווה התאמה חשובה לארצנו היבשה. על הגבעול יש פרחים צהובים גדולים המסודרים בקומות. לקראת הקיץ הצמח מתייבש ונעלם עד לסתיו הבא. העלים מפוצלים לאונות רבות (מכאן שמו השני של הצמח).
פרחי הצמר הם דו-שפתניים, כלומר הם בצורת צינור הנפתח לשתי שפות, בדומה לפרחי המרווה, המשתייכת לאותה משפחת צמחים. בתחתית צינור הכותרת מופרש צוף ממנו נהנים חרקים שונים המגיעים לפרחים ומאביקים אותם. לאחר הפריחה מתפתחים על הגבעול פירות ואז הוא נראה כמו גבעול ועליו גושי צמר.
צבעוניות הפרחים מעניינת – בנגב הם צהובים לחלוטין, במרכז ובצפון הארץ הם צהובים עם כתם ארגמני כהה ורק בחרמון הם ארגמניים לגמרי.
איפה נמצא ?
בגן הבוטני תוכלו לראות עשרות צמרים מרשימים בחלקת אסיה. אנו מגדלים אותם ובודקים האם ניתן לשלבם בגינות, יש תקווה כי צמחים כאלה יחסכו מי השקיה יקרים, היות והצמר לא זקוק להשקיה בגינה. בטבע הצמר גדל במקומות שטופי שמש כמעט בכל הארץ. תוכלו למצוא אותו בוואדיות סביב שדה בוקר שבנגב, בשמורת פורה דרומית לקריית גת, ליד נחל תות שבדרום הכרמל וגם בצפון הגולן ובחרמון הנמוך, שם הוא יפרח רק בסוף אפריל.


מרץ 2017